Yaratıcı Yazma İçin Yaratıcı Drama
Yazar: Müjdat Ataman
Yayınevi: Elma Yayınevi
Ana dil eğitiminin amaçlarından biri de öğrencilerin yazılı anlatım becerilerini etkili bir şekilde kullanmasıdır. Etkili yazılı anlatımdan beklenen, yaratıcı düşünme, problem çözme, araştırma ve karar verme becerileridir.
Öğrencilere belirli kalıplar ve sınırlar çizilerek, onlardan özgün ürünler ortaya koymalarını beklemek büyük haksızlık olacaktır.
Eğitimciler olarak bize düşen en büyük görev öğrencilerimizi, düşlerine açılan kapılara yönlendirmek ve kendi bahçelerini şekillendirirken onlara desteğimizi hissettirmektir.
Bu kitap, öğrencilerimizde gelişmesini istediğimiz “yazma” alanıyla ilgili, öğretmenlere farklı, yaratıcı ve eğlenceli bir yol göstermektedir. Öğrencilere, sevecekleri, yazmak için can atacakları, yazacakları konu ile ilgili oyunlar oynayacakları, canlandırmalar yapacakları, kendi deneyimlerinden yola çıkacakları yaşantılar sunmaktadır.
Yaratıcı Yazma İçin Yaratıcı Drama kitabında; uygulayıcılar için yaratıcı yazmanın ne olduğu, neden klasik yazmadan ayrıldığı, yaratıcı yazmanın öğrencilere katkılarının ne olacağı, yaratıcı yazma ile bağlantılı yaratıcı drama atölyeleri bulunmaktadır.
Yazmak yaratmaktır. Kağıda ve kaleme özlemle sarılan çocuklara..

Yaratıcı Türkçe Dersleri
Yazar: Müjdat Ataman
Yayınevi: Elma Yayınevi
Öğrencilik yıllarımız dinleme temeli üstüne kurulu, edilgen bir yapıda geçti. Nasıl öğrendiğimizle, öğrendiğimiz konuya ilgi duyup duymadığımızla, derse katılıp katılmadığımızla kimse ilgilenmedi.
Belki de en eğlenceli olabilecek dil dersleri de birbirinin kopyası şeklinde yıllar boyu devam etti. Türkçe kitaplarında belirtilen sayfadaki metin açılır, sıralı okumalar başlar, metinle ilgili sorular cevaplandırılır, konuşma ve yazma becerisi genellikle geri planda kalırdı. Yıllar geçti ama dil derslerinin işlenme şeklinde bir değişim olmadı.
Bu kitap alternatif bir Türkçe ders kitabı değil. Metin temelli derslerin arasına girebilecek, öğrencilerin derste etkin olabileceği etkinlik örneklerinin yer aldığı ve yazmaya dair öneriler içeren bir çalışma. Farklı bir sesin, bir derse farklı bir bakış getirmesi ümidiyle yazıldı.

112-Öğretmenliğime Notlar
Yazar: Müjdat Ataman
Yayınevi: Elma Yayınevi
Öğretmenlik; her günü bir diğerinden farklı, tekrarı olmayan muhteşem bir meslek ve uzun bir öykü.Öğretmenliğe yeni başlayanlar için yaşanmışlıklardan, örnek olaylardan yola çıkarak “akılda bulunsun” diyerek yazıyorum.
Belli mi olur belki bir yerlerde, benzer şeyler yaşanır ve ön öğrenmeler işe yarar. Bu yolculuğun paylaştıkça güzelleşeceğine inananlardanız ve bizimki bu uzun öykünün giriş bölümünün dipnotları olsun.

Açılın Ben Çocuğum
Yazar: Müjdat Ataman Yayınevi: Elma Yayınevi
Bu kitap, aileleri okulla tanıştırmak ve okulun içinde yaşananları eğitimci gözüyle yansıtmak; eğitimcilere de ailelerin penceresinden yansıyanları göstermek için yazılmıştır.

Açılın Ben Öğretmenim
Yazar: Müjdat Ataman Yayınevi: Elma Yayınevi
Öğrencilerin ayaklarının geri geri gittiği okullarda iyi dersler işlemenin yolunun strateji, teknik, yöntem, ipuçları bilmekten geçtiğini yıllar içinde deneyimleyerek öğrendim..
Öğrencilerin ayaklarının geri geri gittiği okullarda iyi dersler işlemenin yolunun strateji, teknik, yöntem, ipuçları bilmekten geçtiğini yıllar içinde deneyimleyerek öğrendim. Öğrenmek kadar öğrendiklerini paylaşmanın da değerli olduğuna inanıyorum. Bu kitap, öğretmenlik, yöneticilik günlerimden ve eğitimcinin eğitimini yaptığım yıllar içinde cebimde biriktirdiklerimden oluşuyor. Kitabı okurken kendinizi içinde bulacağınız başlıkların hiçbiri reçete ya da can simidi değil, bunu şimdiden söyleyebilirim. Okuyacaklarınız sadece bir eğitimcinin deneyim kırıntıları.

Ağlamıyorum Gözüme Eğitim Kaçtı
Yazar: Müjdat Ataman Yayınevi: Doğan Kitap
Eğitim, çocuğumun, öğrencimin içindeki coşkuyu, yaratıcılığı, sevgiyi, dünyaya duyduğu ilgiyi öldürmesin; çünkü insan bir sayı, hayat da bir şık değil” diyen ebeveynler, öğretmenler ve hayata dair heyecanını hiç yitirmeyenler; bu kitap sizin için. Okuyun, hep birlikte değiştirelim.
23 yıldır okulda olan biri olarak değişimin başladığı yerin okul değil, evlerimizin içi olduğunun farkındayım. Tam da bu nedenle sevgili anne ve babalar, bu kitap sizler için. Biliyorum ki bu ülkenin milyonlarca çocuğu örselenmiş olarak okula başlıyor, öğretmeninden gördüğü sevgi ile yüzünde güller açıyor; işte tam da bu nedenle sevgili öğretmenler, bu kitap aynı zamanda sizler için.
Bu coğrafyada kendimizden çok çocuklarımızı düşünüyor, onlar için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Evde çocuklarımıza verdiğimiz zararın farkında olmadan, okulda alacakları eğitimle başarılı çocuk yetiştireceğimizi zannediyoruz. Okulun, çocuklarımızın hayatından çaldığının farkında olmadan
koca bir yalana tutunuyor ve adına eğitim sistemi denen bu çarkın içinde çocuklarımızın umutlarının tüketilmesine müsaade ediyoruz.

Bütün-Beyinli Çocuk
Yazar:Daniel J. Siegel, Tina Payne Bryson Çevirmen: Handan Ünlü Haktanır Yayınevi: Diyojen Yayıncılık
Bütün-Beyinli Çocuk adlı eserde, her anne babanın kendi davranışlarını sorgulayacağı ve çocuklarının gelişimi konusunda ilham alacakları 12 adet stratejiden bahsediliyor.

Ezilenlerin Pedagojisi
Yazar: Paulo Freire Çevirmen:Dilek Hattatoğlu
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Paulo Freire hayatını ezilenlerin eğitimine, özellikle de okuma yazma bilmeyen yetişkinlerin eğitimine adamış bir eğitimci. Ezilenlerin Pedagojisi’nde ise sadece belli eğitim merkezlerinde uygulanacak alternatif bir pedagoji değil, amaçları kadar kullandığı araçlar da özgürlükçü olan bir özgürleşme siyaseti öneriyor.
Ona göre, siyaset, kelimenin en geniş anlamıyla bir eğitim süreci çünkü. Freire öncelikle “bankacı eğitim modeli”ni reddeder. Bu modelde öğrenciler (ya da ezilenler), üzerlerine bilgi yatırımı yapılan pasif varlıklar, boş kaplardır. Bilgi onlara ihsan edilir, aktif bir araştırma sürecinin ürünü değildir. Onlar nesne, öğretmenler (ya da siyasal liderler) öznedir. Bu modelde dünya kapalı, durağan bir düzen, verili, tamamlanmış bir gerçeklik olarak sunulur. Diyalog değil, tek yanlı bir dayatma söz konusudur. Bu, ezilenleri kaderciliğe iten, özgürlükten korkmalarına yol açan ve bu yüzden de üzerlerindeki tahakkümü pekiştiren bir modeldir. Freire buna karşı, ezilenlere dayatılmayan, onlarla diyalog içinde oluşturulan bir pedagoji (siyaset), “problem tanımlayıcı eğitim” dediği bir model önerir. Ona göre kendini ne kadar devrimci sanırsa sansın, ezilenlere “nesne” muamelesi yapmayı sürdürerek otoriter ilişkileri yeniden üreten hiçbir pratik özgürleştirici olamaz. Özgürleşme, ezilenlere armağan edilecek bir şey değildir; onların özgürleşme mücadelesine özne olarak katılımlarının ürünüdür. Freire’in önerdiği model, insanların dünyayla ilişkilerindeki problemleri tanımlamalarını, dünyayı insanın kendini yaratma görevinde kullandığı bir malzeme olarak görmelerini sağlar. İnsanları “olma” sürecindeki, bitmemiş, yetkinleşmemiş ve dolayısıyla da yaratıcı varlıklar olarak görür. Bu yüzden de eğitimin içeriği ezilenlerle diyalog kurularak, onların “konusal evren”i dikkate alınarak belirlenmelidir. Diyaloğun ön şartı ise insanlara inanmaktır, sevmeyi becerebilmektir.

Duyu'lmak İstiyorum
Yazar: Ebru Albayrak Sidar. Yayınevi:Sola Unitas
Duyu’lmak İstiyorum, çocukların gelişim dönemini açıklayarak başlıyor. Sonrasında duyu bütünleme konusundaki bilgilere geçiş yapılıyor. Kitap, “Duyu bütünleme neye denir?”, “Duyu bütünlemenin sistemi nasıl işler?”, “Duyu bütünleme yöntemleri nelerdir?”, “Çevrenizde duyu bütünleme sorunu yaşayan bir çocuk var mı?”,
Ayrıca yazarın duyu bütünleme konusunda önceden sorun yaşamış olması bir terapist olarak incelediği vakalar sırasında empati yeteneğini en iyi şekilde kullanmasını sağlıyor. Çocukların yaşayabileceği olası problemlere karşı farkındalık kazanmanızı sağlayacak kitap, sizlere pek çok öneri sunuyor. Yazarın aktarmak istediklerini örnekler üzerinden açıklaması ise bilgilerin daha kalıcı şekilde yer etmesine olanak tanıyor. Akıcı, anlaşılır ve sade bir üslupla ilerleyen bu eserin entelektüel kimliğinize katkı sağlayacağını umuyoruz. Duyu’lmak İstiyorum’un konusu ilginizi çekiyse esere bir şans verebilirsiniz. Ayrıca kişisel gelişim kitaplarından hoşlanan dostlarınıza tavsiye ederek onların da yararlanmasını sağlayabilirsiniz.

Denemeler
Yazar: Montaigne Çevirmen: Tülin Dagüloğlu
Yayınevi: Remzi Kitabevi
“Aydınlanma Çağı’nın öncüsü olan kitap…”
“Her anı deneyerek öğrenen ruhumla, kendi kendimin çırağıyım.”
Ortaçağın kanlı ve zorlu yıllarında, yazmak için köşesine çekilen Montaigne, kendini böyle ifade eder. Ardından bu “doğru sözlü” kitabı “okura uzatılmış candan bir dost eli” diye sunar.
Denemeler seçkisi, insan duyarlığının, eğilimlerin in, alışkanlıklarının bir tür envanteridir. Değindiği konular ufuk açıcı niteliktedir. Montaigne’in bu yapıtı, yayınlandığı dönemden günümüze 500 yıllık bir süre boyunca sanatta, edebiyatta, felsefede birçok ustaya ve kimi düşünce akımlarına esin kaynağı olmuş, dillere yerleşen birçok deyim ve anlatım biçimine şekil verdiği için başucu kitap sayılmıştır.

Cahil Hoca
Yazar: Jacques Ranciere Çevirmen: Savaş Kılıç Yayınevi: Metis Yayınları
Felsefenin elması Joseph Jacotot’nun başına düşmüştür: 1818’de sürgünde bir devrimci olan Jacotot Belçika’da Fransız edebiyatı okutmanı olarak yarı-zamanlı bir iş bulur. Tek kelime Fransızca bilmeyen Flamanlara, kendisi de tek kelime Flamanca bilmediği halde hocalık etmek zorundadır…
İkidilli bir Fénelon baskısı koşar imdadına; “öğrencileri”nin kendi kendilerine Fransızca ve Telemak’ı öğrenmelerine kılavuzluk eder. İnsanın bilmediğini de öğretebileceğini gösteren bu tuhaf deneyin sezdirdiği kaçınılmaz sonucu anlamakta hiç gecikmez Jacotot: Bilen ile bilmeyenin, öğreten ile öğrenenin, kol emekçisi ile zihin emekçisinin, kısacası zekâların eşitliği.
Bu şaşırtıcı hikâyeyi ve Jacotot’nun felsefesini anlatan Jacques Rancière hem eğitim üzerine çok özgün bir düşünce sunuyor hem de zekâların eşitsizliğini ve bilgi hiyerarşisini bahane eden toplumsal eşitsizlik tasavvurlarına önemli eleştiriler getiriyor. “Özgürleştirmeksizin eğiten aptallaştırır,” diyen Cahil Hoca, eğitimciler ve eğitim sistemi üzerine kafa yoranlar için olduğu kadar siyaset felsefesiyle ilgilenenler için de ufuk açıcı bir kitap.

Kaç Zil Kaldı Örtmenim?
Yazar: Filiz Aygündüz Yayınevi: Doğan Kitap
Diyarbakır’ın küçük bir kasabasına atanan yirmi üç yaşında bir öğretmen…İstanbul’daki güvenli evinde, televizyon haberlerinde seyrettiği “uzaktaki köy”de yeni bir hayata başlıyor.
Filiz Aygündüz’ün samimi anlatımıyla farklılıkları, kimlikleri, dili, ölümü ve hayatı sorguladığı Kaç Zil Kaldı Örtmenim?, Türkiye’nin en önemli meselelerinden birine siyasetin değil, insan öykülerinin içinden bakıyor.
“Duyduğum ilk Kürtçe kelime ‘gel’ anlamına gelen ‘were’… Kafa karışıklığı. Ne yani, burada insanlar, anlamadığım bir dilden mi konuşuyor? Birkaç saat önce yerliyken birkaç saat sonra yabancıydık; aynı ülkenin sınırlarında. Sırf insanlar anadillerini konuşuyorlar diye” Tuhaf bir kızgınlık duyuyordum.
Anlamamaktan. Dilin yoksa yalnızmışsın meğer.”

Çocuklar Okulu Neden Sevmez?
Yazar: Daniel T. Willingham Çevirmen: İnci Katırcı Yayınevi: İthaki Yayınları
Beynimiz nasıl çalışıyor? Nasıl öğreniyoruz? Niçin unutuyoruz? Çocuklar niçin derste anlatılanları değil de Yıldız Savaşları’nı hatırlıyor? Başta öğretmenler olmak üzere, anne-babalar, öğrenciler ve “nasıl öğrendiğimiz” konusunu öteden beri merak eden herkes, bu kitapta çarpıcı olgular ve faydalı önerilerle karşılaşacak. “Willingham’ın yanıtları, sınıf dışına da uygulanabilir. Öğrenme üzerine kafa yoran herkes, bu kitabı okumaya değer bulacaktır.” Wall Street Journal “Öğretmenler ve veliler, hatta öğrenciler için de, her sayfası sürprizlerle dolu.” Jay Mathews, The Washington Post, Eğitim Köşesi

Bireyin Gelişimi ve Aile
Yazar: Donald W. Winnicott. Çevirmen: Nur Nirven, Nüket Diner
Yayınevi: Pinhan Yayıncılık
Donald Winnicott, Freud gibi bir kültür ikonu değildir. Jacques Lacan gibi ateşli bir mürit grubu ve anlaşılamayan bir jargonu bulunan entelektüel bir kült figürü de değildir.
Kendini sözde bilimsel analistlerden ayrı tutar, *biz, tam yaşayan ve tam seven canlı insanlarla ilgileniyoruz* diye ısrar eder.
Bu kitap Winnicott’un sosyal hizmet uzmanlarına, ebelere, öğretmenlere ve çocuklarla çalışan diğer kişilere yıllar içinde verdiği konferansların derlemesidir. Pratiğinin ayırıcı özellikleri olan gerçekçiliğin ve esnekliğin örneklerini verirken, bazı önemli fikirlerini anlaşılabilir bir şekilde tanımlar. Ne zaman kısa süreliğine kuramsal olsa, içi içine sığmayan bir canlılıkla ve insanın çeşitliliğinden açıkça zevk duyarak, tanımladığı gerçek vakalara dönme ihtiyacı duyar. Annelere derin saygısını da derlemenin başından sonuna kadar görüyoruz, çocuklarını anlayan anneleri bürokrasiye karşı sık sık destekler.

Bir Yetişkin Yaratmak
Yazar: Julie Lythcott-Haims Çevirmen: Duygu Pınar Kayıhan
Yayınevi: İstanbul Kültür Üniversitesi
Nasıl bir ebeveyn olmak istersiniz? Julie Lythcott-Haims otoriter, beklenti düzeyi yüksek, çocuğunun her ihtiyacını kendisi yerine getiren ve giderek onu kendisine bağımlı kılan anne ya da babanın kendisi için de nasıl stresli, gergin bir aile yaşantısı yarattığını da değinmeden edemiyor.
Yazar, çocukları gerçek hayata nasıl hazırlayabileceğimize dair ipuçları sunarken aynı zamanda nasıl daha mutlu anne babalar olabileceğimize dair öneriler de sunuyor.

Psikolojide İnsan Modelleri ve Yerel İnsan Modellerimiz
Yazar: Sibel A. Arkonaç Yayınevi: Nobel Akademik Yayıncılık
Ben benim için kimim? Neyim? Benim için ben olmak ne demek? Bu sorular yakın zamana kadar hep psikolojinin dışında kaldı. Wittengenstein’nın söylemsel psikolojideki etkileri, sembolik süreçlerin, özellikle de dilin incelenebilirliğini yeniden gündeme taşıdı.
Psikolojinin bu yeni gündemi bize insanın yeniden kavramlaştırılmasında yeni ufuklar vadetmektedir.
Bu yeni ufuk, öznel dünyasını Türkçede yaşayan bireyin geçirdiği dönüşümleri anlamak üzere batıdan nasıl farklı bir insan resmettiğine ışık tutabilir mi?

Dijital Dünyada Çocuk Büyütmek
Yazar: Kristy Goodwin Çevirmen: Tülin Er Yayınevi: Aganta Kitap
Dijital bir denizin içindeyiz. Deniz sürekli değişiyor ve yüzmenin olanakları her seferinde yeniden keşfediliyor. Ebeveynler olarak bu denizde ilerlemeye çalışırken çocuklarımızı nasıl yönlendireceğiz? Peki ya onlar bizden daha becerikliyse… Onları olası tehlikelerden nasıl koruyacağız?
Dijital Dünyada Çocuk Büyütmek bu soruların yanıtlarını arıyor.
* Çocukların teknolojiyi nasıl kullanacağına dair bilinçli kararlar vermek,
* teknoloji ve çocuk gelişimi konularında en son bilgi ve araştırmalara erişmek,
* ipuçları, ince müdahale ve araçlarla pratik uygulamaları öğrenmek
* ve bunları uygulayabilmek için gereken inanca sahip olmak istiyorsanız bu kitap sizin için.
Çocuğunuzu ekran başından kaldırmak için bağırmanıza gerek kalmayacak. Kalktığında öfke nöbetlerine dönüşen kavgalar son bulacak. Çocuğunuzla ilişkinizi yeniden kuracak ve teknolojiye beraberce ayak uydurmanın keyfine varacaksınız.
Çünkü artık çocukların dijital dünyadan uzak durması mümkün değil.

Yaratma Cesareti
Yazar:Rollo May Çevirmen: Alper Oysal Yayınevi: Metis Yayınları – Tarih Toplum Felsefe Dizisi
YARATMA CESARETİ, Amerikan psikolojisi ve varoluşçu psikoterapinin önde gelen ismi Rollo May’in en temel yapıtlarından biri. May, psikoloji, psikoterapi, felsefe ve sanatla yakın ilişkisinden ötürü, yaratıcılık konusunu ilginç bir perspektiften inceliyor.

Babalık İşlevi: Kuram Kültür ve Klinik
Yazar: Kolektif Yayınevi: İdeal Kültür Yayıncılık
Sezai Halifeoğlu / Baba-nın-Adı
Alper Şahin / Baba Olmanın Ruhsal İşlevleri Üzerine
Funda Akkapulu / Analı Babalı Analiz
Şirin Çiftçi Yılmaz / Beşikten Topluma Baba İşlevi
Eda Yardımcı / Üstbenlik, Otorite ve Baba
Sevim Berrin İnci İzmir / Baba ve Kız İlişkileri
Pelinsu Bulut Özer / Ergenin Özerkleşme Sürecinde Babasal İşlev
Elif Erol / Ölümsü Baba
Bengü Berkmen / Baba Olmak Mı Babalık Etmek mi?
Eşmen Tatlıcalı / İncinmiş Babalar ve İncinmiş Oğullar: Babalık İşlevi
Kübra Koç-Elif Sever / Fibromiyalji Hastalarının Kliniğinde Babalık İşlevi: Ensestüel Söylemler
Neil Yılmaz-Neslihan Zabcı / Babasal İşlev ve Üstbenlik Gelişiminin Davranış Sorunlarına Etkisi
Gülçin Karadeniz / Çocuğun Üstbenlik Gelişiminde Baba ile Oyunun Rolü
Meltem Narter / Kültürel Bağlamda Baba Kavramı Üzerine Bir Değerlendirme
Deniz Aktan / Kültürel Kontekste Babalık Kavramı

Dinleme Eğitimi-Üst Düzey Düşünme Becerileri ve Dinleme Stratejilerine Dayalı Etkinliklerle
Yazar: Dr. Ahmet Benzer Yayınevi: NOBEL AKADEMİK YAYINCILIK
Bu kitap, dinlediğini anlamayı geliştirmeye dönük 21. yüzyıl becerilerini işe koşan ve çok boyutlu düşünme becerisini geliştirmek isteyenler için bir kaynaktır. Dinlediğini anlamanın en kolay yolu soru sormaktır.
Bu amaçla kitapta, üst düzey düşünme becerilerini kullanma alışkanlığı kazandıracak sorular ile karşılaşacaksınız. Bu sorular bazen birebir dinlenilen bilginin ne olduğuyla ilgiliyken bazen de dinlenilen bilgiden hareketle; problem çözme, karar verme, hipotez kurma, eleştirme, karşılaştırma yapma gibi pek çok üst düzey düşünme becerisinin etkinliklerde yer almasıyla oluşturulmuştur. Üst düzey düşünebilmenin en önemli göstergelerinden biri farklı çözüm yolları bulabilmektir. Bir sorunun birden fazla cevabının var olması, öğrencilere metni farklı yönlerden ele alma fırsatı verecektir. Bu nedenle etkinliklerde bazı sorularda birden fazla cevap ile karşılaşınca şaşırmayınız.
Etkinliklerle dolu kitabımız haftalık 5 veya 6 saat olan Türkçe dersinin bir saatini tamamen dinleme öğretimine ayırmanızı sağlayacak toplam 83 etkinlik örneğinden oluşmaktadır. Bu etkinlikler ile öğrencilerin dinlediklerini anlayıp anlamadıklarını ölçebilecek ve böylece dönem sonlarında değerlendirme sınavlarında da dinlemeye dair sorular sorabileceksiniz. Dinleme etkinlikleriyle dolu elinizdeki bu kitapla dinlemenin, öğrencilerin kendilerini geliştirmesi ve üzerinde çalışması gereken bir beceriye dönüşeceğini göreceksiniz.

Çağdaş Çocuk Yazını
Yazar: Selahattin Dilidüzgün Yayınevi: Tudem Yayınları
Çocuk ve gençlik yazını alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün’den, çocukları “okur” kılmak isteyen öğretmenlere ve ebeveynlere yol göstermesi için hazırlanan kapsamlı bir başvuru kitabı: Çağdaş Çocuk Yazını
Bu kitap, çocuk yazınının, bireyin yazın eğitimine olan katkılarını bilimsel olarak tartışmanın yanı sıra, çocuk yazınındaki farklı edebi türlere karşı duyulan önyargıların giderilmesine katkıda bulunuyor.
Salt kuramsallığa kaçmadan, âdeta okuruyla karşılıklı konuşur ya da tartıştırırcasına bir üslup geliştiren Çağdaş Çocuk Yazını, açıklayıcı, örneklerle zenginleştirilmiş içeriğiyle, yönlendirici ve ufuk açıcı bir kitap.
Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün, çocuk yazınına giriş niteliğindeki bu başvuru kitabıyla, çocuk yazınına merak uyandırmaya çalışarak, ilgili tüm özneleri daha fazla okumaya, araştırmaya ve sorgulamaya yönlendiriyor. Çeşitli örneklerle zenginleştirilmiş kapsamlı içeriğini “Türkiye’de Yazın Eğitimi ve Çocuk Yazını”, “Masallar”, “Fantastik Çocuk Kitapları”, “Gerçekçi Çocuk Yazını” olmak üzere dört ana başlıkta toplayan Çağdaş Çocuk Yazını, özgün metniyle bu alanda hazırlanmış diğer bütün kitaplardan ayrışıyor.
Çocuk yazınının dünyadaki ve Türkiye’deki varlığına ve gelişimine dair bilgi ve görüşlerini aktarırken kusursuz bir karşılaştırmalı araştırma yöntemi sergileyen Çağdaş Çocuk Yazını, paylaştığı örneklerin yardımıyla, farklı edebi türlerde verilen yapıtların çocukların okurluk yaşamına nasıl katkıda bulunabileceğini tartışıyor.
Önceki yıllarda iki ayrı baskı yapan Çağdaş Çocuk Yazını, gözden geçirilmiş metni, Ferit Avcı imzalı yeni kapak görseli ve özenli baskısıyla Tudem Yayınları tarafından yeniden okurla buluşturuluyor.

Çocuk ve Edebiyat
Yazar: Sedat Sever Yayınevi: Tudem Yayınları – Başvuru Kitapları Dizisi
Türk çocuk ve gençlik edebiyatının gelişimi için hayata geçirdiği özgün çalışmalarla adından sıkça söz ettiren Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOGEM) müdürü Prof. Dr. Sedat Sever’den, çocuklara okuma kültürü kazandırma sürecinde, eğitimcilerin ve anne babanın görevlerini konu alan yapıcı bir eser.
Prof. Dr. Sedat Sever, çocuk-edebiyat-yaşam üçgenini farklı boyutlarıyla mercek altına alarak, çocukların okuma kültürü edinme sürecinde karşılaştıkları temel sorunlar üzerine alternatif çözüm önerileri sunuyor. Çocuk kitaplarında şiddet, çocuk kitaplarının öğretici olma zorunluluğu, anadili ediniminde çocuk kitaplarının işlevi gibi konularda farklı bakış açıları sunan Sever, kimi yazarların eserlerinden de örnekler vererek, gündeme getirdiği sorulara derinlik kazandırmayı ihmal etmiyor.
Çocuk Edebiyatı ve Okuma Kültürü, çocuklarına okuma alışkanlığı kazandırmak isteyen bilinçli ebeveynler, Türk dilinin inceliklerini ve edebi zenginliklerini öğrencilerine aktarmayı ilke edinen öğretmenler ve çocuk edebiyatı alanında uzmanlaşmış akademisyenler için özel olarak hazırlandı. Kaynak niteliği taşıyan bu değerli yapıt, içinde edebiyat ve çocuk sevgisi olan herkesin başvuru kitabı olmaya aday.

Çocuk Edebiyatı ve Okuma Kültürü
Yazar: Sedat Sever Yayınevi: Tudem Yayınları – Başvuru Kitapları Dizisi
Türk çocuk ve gençlik edebiyatının gelişimi için hayata geçirdiği özgün çalışmalarla adından sıkça söz ettiren Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOGEM) müdürü Prof. Dr. Sedat Sever’den, çocuklara okuma kültürü kazandırma sürecinde, eğitimcilerin ve anne babanın görevlerini konu alan yapıcı bir eser.
Çocuk Edebiyatı ve Okuma Kültürü, Prof. Dr. Sedat Sever’in uzun yıllar çeşitli dergi, gazete ve kitapta çocuk edebiyatı ve okuma kültürü ilişkisi üzerine yayımlanmış yazılarını bir araya getiren zengin bir içeriğe sahip.
Prof. Dr. Sedat Sever, çocuk-edebiyat-yaşam üçgenini farklı boyutlarıyla mercek altına alarak, çocukların okuma kültürü edinme sürecinde karşılaştıkları temel sorunlar üzerine alternatif çözüm önerileri sunuyor. Çocuk kitaplarında şiddet, çocuk kitaplarının öğretici olma zorunluluğu, anadili ediniminde çocuk kitaplarının işlevi gibi konularda farklı bakış açıları sunan Sever, kimi yazarların eserlerinden de örnekler vererek, gündeme getirdiği sorulara derinlik kazandırmayı ihmal etmiyor.
Çocuk Edebiyatı ve Okuma Kültürü, çocuklarına okuma alışkanlığı kazandırmak isteyen bilinçli ebeveynler, Türk dilinin inceliklerini ve edebi zenginliklerini öğrencilerine aktarmayı ilke edinen öğretmenler ve çocuk edebiyatı alanında uzmanlaşmış akademisyenler için özel olarak hazırlandı. Kaynak niteliği taşıyan bu değerli yapıt, içinde edebiyat ve çocuk sevgisi olan herkesin başvuru kitabı olmaya aday.