Dünyaya geldiğimiz andan itibaren hikayemiz oluşmaya başlıyor. Hikayemizin ana karakteri olarak verdiğimiz kararların en büyüğü ise mesleğimizi seçtiğimizde başlıyor. Peki hikayemizin bu bölümü nasıl şekilleniyor? İnsan olma halimizin öğretmenlik hayatımıza etkisi ne? Diğer öğretmenlerin hikayelerinde biz de var mıyız? Öğretmenlik hikayemizi yeniden kurgulayabilir miyiz? Eğer hikayelerin gücüne inanıyorsanız, birbirimizin hikayelerinden öğrenecek çok şeyimiz olduğunu, hikayemizin kurgusunu değiştirebileceğimizi de düşünüyor olmalısınız. İnsanın “Öğretmen” Hali atölyesinde hikayelerimizin dönüştürücü etkisiyle birbirimizden öğrenecek ve öğretmen olma halimize yeni pratikler ekleyeceğiz.

Atölyeye Kimler Katılabilir:
* Tüm öğretmenler
* Okullarında bu modeli uygulamak ve öğretmenlere rehberlik yapmak isteyen akademik
koordinatörler, müdür yardımcıları, müdürler
Süre: Her oturum 90 dakikadır.

OTURUM 1

İnsan Olmaya Dair
Bireysel özelliklerimizden yola çıkarak kendimize bakışı ortaya koyacağımız bu başlangıç oturumunda insan olma halimizi detaylandıracağız. “Neredeyiz? – Nereye Gitmek İstiyoruz? – Nasıl Gideceğiz? – Neye İhtiyacımız Var?” sorularının insan olmaya dair yanıtlarına ve önce kendi hikayemize sonra da öğretmenlik hikayemize yolculuk yapacağız.
Yolculuğumuzun devamında insan halimizle, doğalımızla, kurgusal ya da otantik yaşantımıza tanık olduğumuz/olunduğumuz yere -evimize- dair paylaşımda bulunacağız. Okuldan çıkıp da eve geldiğimizde kendimize, alanımıza, sevdiklerimize zamanı ayırma konusunda neler yapıyoruz? İnsan halimizin dinlendiği, beslendiği, ürettiği alanda -evde -nasılız? Kişisel kaynaklarımızı nasıl kullanıyoruz? Eğitim, iş yaşam dengesi, mutluluk,
stres, iletişebilmek, performans gibi konu başlıkları evimizi de kapsıyor mu? “İnsan Olmaya Dair” oturumunda birbirimizden öğrenecek ve birlikte yenileneceğiz.

OTURUM 2

Öğretmen Olmaya Dair
Hem kendi örneklerimizden hem de diğer katılımcıların deneyimlerinden yola çıkarak öğretmen olma hikayemize yakından bakacağız. Hikayemiz nasıl başladı, ihtiyaçlarımız nasıl değişiyor, bugün geldiğimiz yer bize ne diyor, profesyonel bir eğitimciden beklenenlerle mi ilerleyeceğiz, geleceğe dair planımız-umudumuz-hayalimiz bize yol gösterici olacak mı? sorularıyla devam eden oturumda; öğretmen olmanın tarihsel gelişimine de bakarak içinde bulunduğumuz zaman diliminde öğretmenin değişen ve farklılaşan ihtiyaçlarının başlıklarını nedensellik ilişkisiyle belirleyeceğiz. Geleceğin öğretmenine dair kurguların ve tariflerin de yer alacağı bu oturumda öğretmenliğe dair konuşulmayanları ve aslında konuşulması gerekenleri ortaya koyarak kendi hikayelerimizi tekrar yazacağız.

OTURUM 3

Diğerleriyle Temasa Dair
Öğretmen olarak bulunduğumuz topluluğun yani okulun tüm paydaşlarıyla etkileşim ve iletişim içerisindeyiz. Öğrenciler, öğretmenler, veliler, görevliler, yöneticiler ve her an bir arada olduğumuz diğerleri. Peki bizler bu ekibin  içerisinde neredeyiz? Özgün kimliklerimizi koruyup bu ekibin içerisinde nasıl bir fotoğraf oluşturuyoruz? Okulda akışta olmanın vurgulanacağı bu oturumdan başarı hikayelerimizi, mizahı, özgüvenimizi, iç konuşmalarımızı kullanıp diğerlerine dair oluşturacağımız bir manifestoyla ayrılacağız ve
akışı tekrar kurgulayacağız.

OTURUM 4

Sınıfa Dair
Öğretmen halimizle karşı karşıya kaldığımız, sayıca fazla karar aldığımız ve bu kararları uyguladığımız, eş zamanlı görevleri yürüttüğümüz yerde -sınıfta- her şey yolunda gidiyor mu? Elimizde bir müfredat programı olmasaydı planlamamızı nasıl yapardık? Öğretmen halimiz neye ihtiyaç duyardı? Bu ihtiyacı gidermek için dersler dışında nasıl rutinler oluştururduk, nasıl içerikler hazırlardık, öğrencilerin özne olacağı bir sınıfın tasarımını nasıl yapardık, söylemlerimiz sınıfımızı tasarlamamızda bizi nasıl etkiliyor, neden 40 dakika? sorularıyla başlayan ve en çok ihtiyaç duyduklarımıza bakarak sınıf kültürü oluşturma ve uygulama egzersizlerini kapsayan bu oturumdan “sınıfta olmaya dair” oluşturduğumuz araçlarla ayrılacağız.

Eğitim Tarihleri :
1. Oturum 22 Nisan Pazartesi 20:30
2. Oturum 29 Nisan Pazartesi 20:30
3. Oturum 6 Mayıs Pazartesi 20:30
4. Oturum 13 Mayıs Pazartesi 20:30